200 elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel egy dániai szigeten

0
241 megtekintés
Lumma (Uria aalge) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Egy héten belül csaknem 200 elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel Fano északi-tengeri dán sziget nyugati partján – jelentette be hétfőn a DOF dán ornitológiai egyesület.

Az elpusztult madarak nagy többsége (175) lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is.

Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy a tengeri madarak éhen haltak.

Csaknem mindegyiknek friss tollazata volt, de az összes madár nagyon lesoványodott – idézi a szakértőt a szokatlan jelenségről kiadott közlemény.

Az ornitológus attól tart, hogy a Fano szigeten talált madarak csak kis töredékét jelentik az összes elpusztult tengeri madárnak. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tengeri madarakról. A tömeges madárpusztulásra egyelőre nincs magyarázat.

Lumma (Uria aalge) – Fotó: Flickr

Az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint azonban az élelemhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozhatta a madarak halálát, de közrejátszhatott a klímaváltozás is. A DR dán rádióállomás szerint mostanában más térségbeli országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár partra sodródását észlelik.

MTI