Egyes – emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas – élelmiszerek kifejezetten károsak lehetnek a macskák szervezetére. Érdemes tehát megfontolni, hogy megosszuk-e kedvencünkkel a tányérunk tartalmát.
HAGYMA ÉS FOKHAGYMA
A hagyma minden fajtája és formája, tehát a szárított és a porított is ártalmas a macskáknak. Ezek fogyasztása vérszegénységhez vezethet, nagy mennyiségben pedig kifejezetten mérgező. Amiben tehát hagyma van, akármilyen kevés is nem adható cicáknak.
TEJ ÉS TEJTERMÉKEK
A cicák előszeretettel nyalnak bele a tejbe, tejtermékekbe, illetve a mai napig sok ember fejében él a tévhit, hogy a macskáknak szabad tejet adni. Csakhogy ez nem igaz, mivel a legtöbbjük laktózérzékeny, azaz nem tudják megemészteni a tejcukrot, így erős hasmenés alakulhat ki náluk.
ALKOHOL
Bár valószínűleg keveseknek jutna eszébe alkohollal itatni egy macskát, mégis érdemes leszögezni, hogy ez tilos. Egészen kis mennyiség is agykárosodást, sőt akár halált is okozhat a cicáknak.
SZŐLŐ ÉS MAZSOLA
A szőlő mind nyersen, mind aszalt formában károsíthatja a macskák veséjét, akár már kis mennyiségben fogyasztva is, ezért tartsuk távol ezektől a kedvencünket.
KOFFEIN
Nagyobb mennyiségben a koffein könnyen halálos lehet egy macska számára. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a kávétól érdemes távol tartani négylábú kedvencünket, hanem minden egyéb élelmiszertől is, amelyben koffein van, kezdve a csokoládétól a kóláig.
NYERS TOJÁS
Vannak, akik úgy hiszik, hogy a nyers tojástól szebb lesz a cica szőre. Csakhogy a macska is kaphat szalmonellát, hosszú távon pedig a nyers tojásban lévő, avidin nevű összetevő negatívan befolyásolhatja az állat szervezetében a B-vitaminok felszívódását.
Forrás: Házipatika
Kiemelt kép: Pexels