Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

0
331 megtekintés
A Nyíregyházi Állatpark négyhetes perzsaleopárd-kölykeinek (Panthera pardus ciscaucasica) egyike az első orvosi vizsgálaton 2023. július 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
A természetben kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd (Panthera parduc japonensis) hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében itt élő állatok, tavaly nyár óta alkotnak egy párt. A hét éves hím Németországból ( Eberswalde Zoo) míg a három éves nőstény francia állatkertből (Thoiry Zoo) érkezett.

A 102 napnyi vemhesség után világra jött utódok 4 hetesek lettek, így most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, ahol a vakcinázás, az egyedi azonosítóval való ellátás mellett ivarmeghatározás, féreghajtás és testtömegmérés is történt. A leopárd kölykök hősiesen tűrték a vizsgálatot, ahol kiderült, hogy 1 hímmel és 2 nősténnyel gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark nagymacska állománya.

A természetben kritikusan veszélyeztetett ez a leopárd alfaj (Panthera parduc japonensis), ezért is fontos hogy az állatkertek zárt tartási keretek között tenyésszék ezt a macskafélét.

Biacsi Alexandra vezető állatorvos (b) a Nyíregyházi Állatpark négyhetes perzsaleopárd-kölykeinek (Panthera pardus ciscaucasica) egyikét vizsgálja 2023. július 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A szaporulat szenzációnak számít, mert a világon mindössze 54 egyed él ebből a ritka leopárd alfajból. Nyíregyházán a kicsik világrajövetelével már öt példányukat láthatják a látogatók.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál kevesebb egyed él. A leopárdok közül az egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaj.

A Nyíregyházi Állatpark négyhetes perzsaleopárd-kölykei (Panthera pardus ciscaucasica) első orvosi vizsgálatukon 2023. július 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Szőrzete jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres randevú után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

MTI, sostozoo.hu