Elpusztult Móric, a Fővárosi Állatkert orangután gyereke

0
4 035 megtekintés
Fotó: zoobudapest
Swing Szerelem Szulák
Elpusztult Móric, a 2020 augusztusában született orangutánkölyök – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye. Az állat fejlődési rendellenességgel jött a világra, ez szerepet játszhatott korai halálában.

közlemény szerint Móricról már korábban is tudták, hogy fejlődési rendellenesség nehezíti életét, de az elvégzett vizsgálatok alapján nem volt szükség konkrét beavatkozásra. A baj május 5-én, csütörtök délután jelentkezett, amikor a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az állat erőtlen, és nem tud úgy kapaszkodni anyja bundájába, ahogy egyébként szokott.

Az azonnali állatorvosi beavatkozást az anyaállat védelmező magatartása nem tette lehetővé, így a szakértők abban reménykedtek, hogy péntek reggel már meg tudják vizsgálni a fiatal főemlőst. Móric állapota azonban olyan gyorsasággal romlott, hogy a másnapot sajnos már nem élte meg, május 6-án a korai órákban elpusztult.

Az eredmények kiértékelése még folyamatban van, de az már biztos, hogy azok a fejlődési rendellenességek, amelynek jeleit az állaton már korábban is megfigyelték a szakemberek, több szervrendszert is érintettek, a szívtől a tüdőn át a csontok fejlődéséig. Móric halálának közvetlen oka komplex keringési elégtelenség volt, amely egy akut bélleállás miatt alakult ki, a boncolás és a szövettani vizsgálatok részletesebb eredményeire azonban még várni kell.

Móricot természetesen mindenki nagyon szerette: nemcsak az állatkerti munkatársak, hanem a nagyközönség körében is igen népszerű volt. Korából adódóan a legtöbb időt természetesen anyukájával, a 21 esztendős Liával töltötte, de a nővére, a most nyolcadik évében járó Lone is gyakran elkérte, hogy együtt játszanak.

– zárul a közlemény.