Először állapítottak meg veszettséget egy dolmányos hangyásznál

0
147 megtekintés
Dolmányos hangyász (Tamandua tetradactyla) - Fotó: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák

Egy Tennessee-beli állatkert dolmányos hangyászánál diagnosztizálták a rettegett kórt, a veszettséget. Ebben az állatfajban még soha nem észlelték a betegség felbukkanását.

A veszettség borzalmas tünetekkel járó, általában halállal végződő betegség. Emberre különféle állatokról terjedhet át.

A veszettség közismert hordozói lehetnek a rókák, a sünök, a denevérek és Észak-Amerikában a mosómedvék. Magyarországon szerencsére – hála a rókák immunizálásának – sokszor évekig nem fordul elő, néhány esetet észleltek a határ román oldalán.

Emberi veszettség  okozta haláleset Magyarországon 1949 óta nem fordult elő. Ebben nagy szerepe van az állati harapások esetén alkalmazható hatékony védőoltásnak is.

Az USA-ban szintén ritka a veszettség. A tavalyi év azonban tragikus volt: 5 haláleset fordult elő, és ezek okozói denevérek voltak.

Ezért is keltett ijedelmet, amikor egyTennessee állambeli állatkertben veszettséget állapítottak meg egy elaltatott dolmányos hangyásznál.-írja az origo

Szerencsére úgy tűnik, hogy az állat nem fertőzött meg sem más állatot, sem embert. Az, hogy maga az állat hogyan fertőződött meg, egyelőre még kiderítetlen. A legvalószínűbb, hogy egy, az állatkertbe beszökött veszett mosómedvével érintkezett.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: Wikipédia