A nyíregyházi pizsamás lovacska túl van az első vágtáján

0
221 megtekintés
Chapman zebracsikó (Equus quagga chapmani) vidáman ugrál már a kifutóban Nyíregyházán - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Tündéri Chapman zebra (Equus quagga chapmani) született a Nyíregyházi Állatparkban. A „pizsamás lovacska” az első napjait az istálló nyugalmában töltötte, de most hogy felerősödött már a kifutóban is láthatja a nagyközönség, ahol már az első vágtát is kipróbálta – olvasható az Állatkert honlapján

Mint írják, a kis csikó könnyedén megkülönböztethető fajtársaitól. Nemcsak nagysága, de testalkata miatt is, hiszen a jelenleg egy „játék lovacskához” hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak. Ráadásul szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, hiszen más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja fiatal egyedek testét, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest.

A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan elkezdi a szálas takarmány fogyasztását is.

Chapman zebra (Equus quagga chapmani) – Fotó: Flickr

A Chapman-zebra az alföldi zebrák egyik alfaja. Zambia nyugati részén, Zimbabwe, Botswana területén és a Dél-afrikai Köztársaság északi területeinek nyílt füves szavannáin honos.

A Nyíregyházi Állatparkban több zebra fajjal is találkozhatnak a vendégek. Az alföldi zebra alfajok-mint a Böhm és Chapman zebra-mellett Grevy zebrák és élnek a fekte kontinens bemutató kifutórendszerben.