Csirkeméretű csúcsragadozót azonosítottak egy 50 évvel ezelőtt talált walesi leletegyüttesben

0
219 megtekintés
A csirkeméretű csúcsragadozó - Kép: © James Robbins - theguardian.com
Swing Szerelem Szulák
Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) kutatói. Több mint fél évszázada ástak ki egy walesi kőbányában négy kicsi megkövült csonttöredéket, amelyekben végül most sikerült új fajt felfedezni – írta a BBC hírportálja.

Az új dinoszauruszfajt Pendraig milnerae-nek nevezték el, és a legidősebb húsevő dinoszaurusz lehetett, amelynek nyomait valaha feltárták az Egyesült Királyságban. Neve első része középwalesi nyelven vezérsárkányt jelent, második része egy neves brit dinoszaurusz-szakértőnek, Angela Milnernek állít emléket. A tudós augusztusban halt meg.

Nagyon valószínű, hogy az állat környezetének csúcsragadozója volt, noha nem igazán számított óriásnak, inkább csirkeméretű, nagyon hosszú farkú lény lehetett.

A csontok – Kép: Natural History Museum – CNN

„Tipikus theropodáról, egy húsevő dinoszauruszról beszélünk, amelyik két lábon járt, mint a moziból ismert Tiranoszaurusz rex (T. rex) vagy a Velociraptor, csak jóval korábban”

– magyarázta Stephan Spiekman, az NHM kutatója.

A Pendraiget mindössze négy, kitűnően fennmaradt csontmaradvány – a gerinc, a medence és a lábszár töredékei – alapján azonosították. A csontokat a dél-walesi Cowbridge közelében lévő mészkőbányában ásták ki az ötvenes években.

Időnként megemlítették az érdekes csontokat a múzeumban, majd valahogy elkeveredtek hatalmas gyűjteményben, tévesen krokodilmaradványok között tárolták őket. Csak nemrégiben vették őket elő a „téves fiókból” és ismerték fel valódi jelentőségüket.

A Pendraig nagyon régi, a triász korból származik, több mint 214 millió éves lehet, a dinoszauruszok kialakulásának idejében élhetett. Maradványai már megkövülhettek, amikor a T. Rex és a Velociraptor vándorolt a Földön még a kréta időszakban, míg egy aszteroida ki nem pusztította őket mintegy 66 millió évvel ezelőtt.

„Az a legérdekesebb, hogy a dinoszauruszok kialakulása nagyon korai szakaszának emlékeibe pillanthatunk be”

– magyarázta Spiekman.

A földtani kutatások alapján a Pendraig korában a mai Bristoli-csatorna helyén ősi mészkőből keletkezett szigetek álltak, a kis dinoszaurusz ezek egyikén élhetett.

MTI