Bobó és Barbi idén sem tétlenkedett, három kis tompaorrú krokodil cseperedik Szegeden

0
454 megtekintés
Óvó figyelem - Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Az állatkert visszatérő látogatói már feltehetőleg meg sem lepődnek a krokodil csemeték láttán – amennyiben kiszúrják az apró kis raptorokat szüleik közelében úszkálva – , Bobó és Barbi ugyanis, elég komolyan veszi az utódnemzési feladatot. A tavalyi nyári bébikről mi is írtunk, most pedig itt az újabb generáció. 

A gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően – mármint Bobó és Barbi között – a kezdeti tojáskeltetést már egy ideje felváltotta a természetes állapot, vagyis mindent a krokodilok intéznek, ahogy a természetben tennék. Ez nem számít megszokott gyakorlatnak, ám annál örvendetesebb. Ők ugyanis nemcsak a tojásaikra vigyáznak, és segítik a kicsinyeik kikelését, hanem még utána is óvják őket. A három kiskrokodilt így többnyire a szülők közelében láthatják legtöbbször azok a látogatók, akik észreveszik az olyan apró részleteket is, mint három ilyen apró páncélos hüllő.

Tompaorrú krokibébik Szegeden – Fotó: zooszeged.hu

A Vadaspark a tompaorrú krokodilokat európai törzskönyvi program keretében tartja és tenyészti. Az, hogy Bobóra és Barbira bíznak mindent és a helyükön kelnek ki az utódaik, különlegességnek számít. Ennek oka, hogy a tojások speciális környezeti feltételeket igényelnek, meghatározott hőmérséklettől a megfelelő páratartalomig. Hüllők között nem megszokott viselkedés, de a krokodilfélékre jellemző az ivadékgondozás, a természetben is védik a kicsinyeiket, akár két éves korukig is.

Tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) – Fotó: tillyrombouts.wordpress.com

Közép-afrikai élőhelyén szükség is van erre, hiszen számos veszedelem fenyegeti őket, a nagyobb halaktól a gázlómadarakig. A legnagyobb veszélyt sajnos náluk is az ember jelenti, bár  inkább  az idősebb egyedekre, hiszen elsősorban a húsáért vadásszák ezt a krokodilfajt – írja a Vadaspark.

Tompaorrú krokibébi Szegeden – Fotó: zooszeged.hu

A szegedi krokodiloknak természetesen nem kell az emberektől tartaniuk. A kis krokodilok egyelőre ízeltlábúakat kapnak gondozóiktól, ahogy nagyobbak lesznek, úgy kapnak majd kisebb halakat is. Ahogy az idősebb, előző években kelt testvéreiket, úgy őket is idővel más állatkert fogja majd fogadni.

zooszeged.hu