Csinos tollakat viselő bütykös ásóludak vendégeskedtek Kardoskúton

0
143 megtekintés
Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Négy bütykös ásólúd bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Ezek a szép színezetű récefélék ritkán fordulnak meg errefelé – írja a nemzeti park. De ha már itt vannak, büszkén mutogatják tollaikat. 

Március közepétől négy példányt egy egész héten keresztül minden nap láttak a tavon. Március 21-én azonban már csupán egyetlen példány került szem elé.

Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) – Fotó: Flickr

A bütykös ásóludak Nyugat-Európa tengerpartjain és Ázsia sztyeppéin, sós tavain költenek. Mivel a sós- és félsós-vízű területeket kedvelik, így nem véletlen hogy a kardoskúti szikes tavon is időnként felbukkannak. A csapadékosabb években, amikor több víz van a tóban, népesebb csapatok is megjelennek. Tavaly nyár elején például egyszerre negyven példányt is láttak.

Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) – Fotó: Flickr

Az utóbbi évtizedekben nemcsak vendégként, hanem költőfajként is megjelentek Magyarországon a bütykös ásóludak, igaz, csak kis számban. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül eddig csupán a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen voltak költések.

Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) – Fotó: Flickr

Érdekesség, hogy a bütykös ásóludak leggyakrabban elhagyott róka, vagy borz kotorékokat foglalják el költőhelyül. Ők maguk soha nem vájnak ki önállóan egy egész költőüreget, csupán csinosítják, a maguk igényeihez igazítják azt.