Aprócska szarvaspár társbérletben a hangyászokkal-videó

0
195 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A Fővárosi Állat és Növénykert legújabb kisfilmjében ezúttal a pudukat, ezeket a Dél-Amerikában őshonos, apró termetű szarvasféléket mutatjabe be. Nemrégiben egy ígéretes tenyészpárt „házasítottottak” össze. A Pampakifutóban láthatja őket a közönség.

A szarvasfélék közé nemcsak termetes, akár több mázsás állatok tartoznak, hanem aprócska termetűek is. Ilyenek például a Dél-Amerikában őshonos puduk, amelyek közül az egyik faj, a déli pudu az ugyancsak dél-amerikai elterjedésű sörényes hangyászokkal közös kifutóban látható.

A puduk kifejlett korukban sem nyomnak többen 12 kilogrammnál. Maga a pudu név a Chilében, illetve Argentína egyes vidékein élő mapucse indiánok nyelvének szókészletéből ered, eredetileg ők hívták így ezeket az állatokat. A spanyolba már pudú írásmóddal került át, s napjainkra az állat neveként szerte a világon elterjedt.

A déli puduk természetes élőhelyükön sajnos ritkulóban vannak. A kipusztulás közvetlen veszélye egyelőre ugyan még nem fenyegeti őket, de a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriarendszerében a „fenyegetettség közeli” (near threatened) kategóriába sorolják. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) egy olyan regionális tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) hívott életre, amely az egész kontinensen összehangolja a faj állatkerti szaporítását.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert/facebook