Búbosbankákkal osztoznak az irodán a nemzeti park munkatársai

0
1 megtekintés
Búbosbanka (Upupa epops) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Immár második esztendeje költenek búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi irodájának eresze alatt. Mindenki örömmel osztozik az épületen a tollas lakótársakkal – írja a nemzeti park.

A bökényi iroda a KMNP Maros-ártér részterületén található. Az iroda udvarán számos mesterséges madárodú van kihelyezve, melyekben sok énekesmadár szokott költeni. Egy pár búbosbankának azonban az iroda épületének eresze alatti deszkázat rése jobban tetszett a fészekodúknál, és a tavalyi évben oda rakták tojásaikat, majd két fészekaljnyi fiókát is sikeresen kireptettek.

Búbosbanka (Upupa epops) – Fotó: Flickr

Mint írják, a bankák sokszor évekig hűek maradnak egy bevált fészkelőhelyhez, így az idei évben is számítottak megjelenésükre, ami április elején meg is történt. Először a hím madár érkezett meg déli telelőterületéről. Jellegzetes, „huppogó” hangjára lettek figyelmesek, az iroda diófáján hirdette érkeztét. Hamarosan a tojó is csatlakozott hozzá és azóta párzást is megfigyelték, aktívan foglalják ismét az eresz alatti odújukat.

„Érdekes belegondolni, hogy amíg mi egész télen bejártunk az irodába, ezek a különös megjelenésű szárnyasok több ezer kilométerre innen, Afrikában töltötték a telet, majd hónapok múlva visszatértek hozzánk, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletébe.”

Korábban a témában:

Hat fiókát nevelt fel egy búbosbanka pár egy iroda tetőjén