Hat fiókát nevelt fel egy búbosbanka pár egy iroda tetőjén

0
42 megtekintés
Búbosbanka (Upupa epops) - Fotó: Balla Tihamér - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Kellemes meglepetésben volt része a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi területi irodájának, ugyanis a melléképületben, a tetődeszkák rése mögött költött egy búbosbanka pár és hat fiókával gyarapította a szépséges madarak állományát. A színpompás madarak utódai mostanra már szárnyra keltek – olvasható a nemzeti park oldalán

Mint írják, az Igazgatóság bökényi területi irodájánál az elmúlt években számos mesterséges madárodút helyeztek ki, hogy minél több madárfaj számára biztosítsanak költési lehetőséget. Ezekben az odúkban kékcinkék, széncinkék, mezei verebek, seregélyek költöttek idén, de az iroda udvarában fészkelnek örvös galambok, balkáni gerlék, fekete rigók és füsti fecskék is.

Búbosbanka (Upupa epops) – Fotó: Flickr

Június elején lettek figyelmesek arra, hogy egy búbosbanka pár is alkalmas fészkelőhelyet talált az egyik melléképület tetődeszkájának rése mögött. A hím madár szorgalmasan hordta az élelmet tojásokon ülő párjának, majd hamarosan a fiókák hangját is hallani lehetett és mindkét szülő fáradhatatlanul etette utódait.

Szívderítő látványt nyújtottak ezek a mással össze nem téveszthető, színpompás, egyedi madarak.

A fiókák hangja egyre erősebb lett, így már hallani is lehetett, amikor megérkezett az egyik szülő.

Búbosbanka (Upupa epops) – Fotó: Flickr

A fiatal madarak gyorsan nőttek és június végén szemtanúi lehettek, ahogy szép sorban, pár napos eltérésekkel elhagyták a fészket. Összesen hat fiókát számoltak. Néhány napig még láthatták őket az iroda udvarán, ahogy eleséget követeltek szüleiktől, majd szétszóródtak a környező területeken és önálló táplálékszerzésbe kezdtek.

Korábban:

Már megjöttek a búbosbankák is, kezdődik a násztánc