Brutális méretű ragadozómadár-mérgezés Pest-megyében

0
567 megtekintés
Barna rétihéja (Circus aeruginosus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok 96%-a védett madár volt. Az elkövetők kilétét a rendőrség nyomozás keretében vizsgálja – olvasható a drámai hangvételű közleményben a Pannoneagle (Parlagi sasok védelme a Pannon-régióban) oldalán. 

Elpusztult 44 barna rétihéja, két egerészölyv, két erdei pityer és két róka is.

A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal. A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a területen.

Ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is.

Kérjük, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságokat!

– olvasható a közleményben.

Mint írják, a módszer és a kivitelezés egyaránt arra utal, hogy az elkövetők egy nagy területről próbálták teljesen kiírtani a ragadozó fajokat. A mérgezéses esetek hatalmas természetvédelmi veszélyét jelzi, hogy függetlenül attól, hogy mi lehetett a mérgezések eredeti célpontja az áldozatok 96%-át védett vagy fokozottan védett madárfajok tették ki.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az önkéntesek az utóbbi napokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy a mérgezett csalétkeket és a tetemeket is minél gyorsabban begyűjtsék, gátat szabva a további értelmetlen pusztításnak és a közvetlen életveszélynek.

A kutyás egység nélkül a csalétkek és tetemek jelentős része nem kerülne elő – Fotók: Deák Gábor – imperialeagle.eu

A majdnem ötven állat teteme mellett egy még életben lévő mérgezett fokozottan védett hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés során megtalálni. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a hamvas rétihéja állapotát, de továbbra is állatorvosi kezelés alatt áll és kérdéses, hogy teljesen felépül és elengedhető lesz-e.

Plusz jó hír, hogy a terület közvetlen közelében fészkelő parlagisas-pár eddig csodával határos módon túlélte a mérgezést, de továbbra is nagy a kockázata, hogy a madarak rátalálnak egy még fel nem fedezett mérgezett csalétekre vagy a mérgezés miatt elpusztult más állatra. A szakemberek továbbra is folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését.

A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.