Az embereken kívül, a majmok is „megvitatják”, ha együtt szeretnének csinálni valamit

0
207 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az emberhez hasonlóan majmok is kommunikálnak egymással, mielőtt elkezdenek vagy befejeznek egy közös tevékenységet – állapították meg svájci és brit kutatók. Ez a fajta kommunikáció mindeddig csak az ember esetében volt ismert.

Az emberek világában udvariatlannak számít egy beszélgetést elbúcsúzás nélkül befejezni vagy egymás köszöntése nélkül egy közös feladatot elkezdeni. A Neuchateli Egyetem és a Durhami Egyetem Raphaela Heesen biológus vezette kutatói hasonló magatartást figyeltek meg állatkertben tartott bonobóknál és más csimpánzfajoknál is.

A kutatók elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat vagy együtt játszanak. A bonobók az esetek 90, a csimpánzok 70 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak. A közös játék, a bundagondozás után a kommunikáció – mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés – ennél is markánsabb volt.

Érdekes módon – írják a kutatók az iScience tudományos lapban – a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt. Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, amelyet az embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk. „Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval” – írja a tanulmányban Raphaela Heesen.

A kutatók szerint ez a bonobók és csimpánzok körében megfigyelt kommunikáció segíthet jobban megérteni a kölcsönös elkötelezettség eredetét és evolúcióját az emberek esetében.

HVG

Kiemelt kép: pexels