Állkapocstörés miatt meg kellett műteni a budapesti állatkert egyik zsiráfját

0
2 186 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A műtét altatásban történt, ami komoly szakmai kihívást jelentő feladat, de a kitűnő szaktudásnak köszönhetően amivel a csapat rendelkezett, minden remekül sikerült.

Sheshe, az ifjú zsiráflány, 2017 februárjában született a Fővárosi Állat és Növénykertben. Néhány héttel ezelőtt ismeretlen okból, de valószínűleg a zsiráfcsapat egy másik tagjától kapott rúgás miatt eltört az állkapcsa. Hasonló balesetek a természetben is előfordulnak, ám ott, segítség híján előfordul, hogy az állat el is pusztul emiatt, hiszen a törött állkapoccsal nem tud táplálkozni. Az állatkertekben azonban ilyenkor is van segítség.

A törött állkapcsot meg kell műteni, és a csontokat rögzíteni kell, hogy azok rendben összeforrjanak. Ilyen csontsebészeti beavatkozást azonban csak altatásban lehet végrehajtani, a zsiráfok altatása pedig a legnehezebb feladatok közé tartozik. Nemcsak azért, mert a zsiráfok elég termetes állatok.

Sheshe például mintegy 900 kilót nyom – hanem azért is, mert ezeket a magas állatokat speciális vérkeringés jellemzi, nem is beszélve arról, hogy amikor az altatószer hatása miatt eldőlnek, összesnek, a nagy testmagasság miatt a sérülésveszély is igen nagy.

A beavatkozás napján a gondozók az elkülönítő istállót puha szalmával bélelték ki: vastag rétegben szalmát szórtak a padlóra, a falakat pedig egymásra rakott szalmabálákkal fedték el. Ezzel sikerült is kivédeni, hogy az állat az altatáskor megsérüljön. Sok más állattal ellentétben azonban a zsiráfok fejét az altatáskor fel kell „polcolni”: erre a különleges vérkeringés miatt van szükség, hiszen, ha belegondolunk, a zsiráfok arra vannak „kalibrálva”, hogy a szív elég erősen pumpáljon ahhoz, hogy a vér a több méterrel magasabban lévő fejbe, agyba is eljusson. Így tehát altatásban is gondoskodni kell arról, hogy a fej valamivel magasabban helyezkedjen el a szívnél.

Amíg az Állatkert saját állatorvosi csapata dr. Sós Endre vezetésével az altatást végezte, addig velük a törött állkapoccsal a velük párhuzamosan dolgozó csontsebész team foglalkozott. Ezt a csoportot dr. Ipolyi Tamás állatorvos vezette, aki nem az Állatkert munkatársa, hanem olyan külsős kolléga, aki – bár rendszerint jóval kisebb állattokkal – különösen sok tapasztalatot szerzett a speciális csontsebészeti beavatkozásokban.

Amíg a beavatkozás során a törött, ráadásul roncsolt törést szenvedett állkapocs csontjait egy úgynevezett szögstabil lemezzel rögzítették. A műtét után az állat szép lassan magához tért, és sikeresen lábra állt. Később pedig – mert természetesen azonnal még nem lehetett – Sheshe táplálkozni is elkezdett, és azóta is gond nélkül ropogtatja a takarmányt. A beavatkozás óta eltelt néhány hétben is minden rendben alakult, így most már kijelenthetjük, hogy a műtét minden tekintetben kiválóan sikerült.

Forrás: zoobudapest