A szardíniák is megsínylik a klímaváltozást

0
143 megtekintés
Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben a francia tengerkutató intézet (Ifremer) tanulmánya szerint.

Tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent – közölte hétfőn az intézet. Kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken.

A tudósok szerint a jelenség oka, hogy 15 százalékkal visszaesett a szardíniák táplálékául szolgáló mikroalgák mennyisége.

Mesterséges medencékben 450 szardíniával végzett tesztek bizonyították a feltételezést, amely szerint az algák változása befolyásolja a halak méretét. A mikroalgák mennyiségének és méretének változását a vizsgálatok szerint a regionális környezeti változások okozzák. A Rhone folyóból érkező tápanyag mennyisége visszaesett, megváltozott a légköri és óceáni cirkuláció is. Emellett a klímaváltozással összefüggésben az elmúlt 30 évben 0,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet.

Fotó: Flickr

Az óceánok és tengerek táplálékláncának fontos alkotóelemeként a szardínia az egyik legszélesebb körben halászott halfaj a világon. Ha a tápláléka kisméretű, a szardínia a vizet kopoltyúján átszűrve táplálkozik, ehhez hosszabb időn keresztül kell folyamatosan úsznia. Ellenben ha tápláléka nagyobb, a hal nagy falatokban fogyasztja el: ehhez elég rövidebb szakaszokban úsznia, így kevesebb energiát használ el.

MTI