A rekordok éve volt 2021 a Vadmadárkórházban

0
95 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Minden eddiginél több, 1138 sérült vagy elárvult madár érkezett az intézménybe az eddigi legtöbb, összesen 65 fajból. Szintén rekord, hogy a gondozott állatok több mint fele fióka volt, és az előző évben volt a legmagasabb a visszaengedések száma a természetbe.

2021-ben minden eddiginél több, 1138 madár érkezett a Vadmadárkórházba, kétszer annyi, mint a járványt megelőző időkben.

Ez annak köszönhető, hogy a COVID-helyzet miatt többen mentek ki a szabadba kirándulni, sétálni, így több sérült vagy elárvult madarat találtak meg. Szintén rekord, hogy 65 különböző fajból érkeztek a madarak, melyeknek több mint fele fióka volt. Szintén tavaly végezték el a legtöbb műtétet, és engedték vissza a legtöbb madarat – a bekerültek több mint felét – a szabad természetbe.

Nagyon különleges fajok jelentek meg tavaly. Uráli bagoly a mi régiónkban nem honos, ennek ellenére 6 érkezett a kórházba, ráadásul egy példány rendkívüli kuriózum, sötétbarna színű, ő jelenleg is Sukorón lábadozik. A ritka réti sasból szintén 6-ot hoztak be a Vadmadárkórházba. A legkisebb beérkezett fióka a néhány grammos őszapó, a legnagyobb pedig réti sas volt.

Szintén tavaly volt a legtöbb gólyaelengedés, a Vadmadárkórház legkülönlegesebb madara azonban nem akarja elhagyni a gondozóit: Kázmért, a gólyát néhány éve fogták be, gyógyulása után, a többszöri elengedési kísérlet ellenére is folyton visszatér, és rendszeresen megjelenik a Velencei-tó környéki területeken, településeken. Jelenleg 7 gólyát teleltetnek át Sukorón. Legkorábban szintén tavaly érkezett fióka, januárban hoztak be egy tollas fülesbaglyot. Ez azt jelenti, hogy ő már decemberben kikelt, ami nagyon szokatlan.

Forrás: szekesfehervar.hu

Kiemelt kép: Vadmadarmentes