Észrevétlen, ám szépséges kis alpesi vendég járt nálunk

0
358 megtekintés
Havasi pityer (Anthus spinoletta) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Mindenki számára ismert jelenség, hogy a téli időszakban számos olyan madárfaj megjelenik hazánkban, melyekkel csak ilyenkor találkozhatunk. A madáretetőkön feltűnő fenyőpintyek, a csipkebogyót, galagonyatermést fogyasztó fenyőrigók, vagy a V-alakban húzó nagy lilikek mind a téli madárvendégek közé tartoznak. Ám vannak kevésbé feltűnő fajok is, melyek szintén a hideg hónapokban érkeznek meg hozzánk – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park

A többek között az Alpok és Kárpátok törpefenyves, sziklafüves régióiban költő havasi pityer. Szinte észrevétlenül jelenik meg télen a Kárpát-medence alacsonyabb térségeiben.

Havasi pityer (Anthus spinoletta) – Fotó: Völgyi Sándor

Nem jár a madáretetőre, nincs feltűnő színe, és nem is ül ki magas kilátópontokra, így szinte csak akkor vesszük észre, amikor a természetben sétálva egyszer csak felrepül a lábunk alól, hogy aztán kicsit távolabb ismét a talajon landolva tűnjön el a szemünk elől. Kedvenc helyei a folyók, tavak fövenyei, a lecsapolt tómedrek, de alacsony füvű legelőkön, vagy szántóföldi dűlőutak mentén is találkozhatunk vele.

A havasi pityer (Anthus spinoletta) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.