A parlagi sasfiókák idén sem maradtak ki a gyűrűzésből

0
155 megtekintés
Gyűrűzés - Fotó: Lestyan-Goda Judit
Swing Szerelem Szulák
Tizenhat parlagi sasfiókát gyűrűztek meg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – olvasható a Nemzeti park oldalán

Mint írják, a gyűrűzésre június 20-án került sor, ekkor látogatták végig a kijelölt fészkeket. Összesen 23 parlagi sasfiókát találtak, melyek közül 16-ot sikerült meggyűrűzni. (Néhány fészek olyan helyen van, hogy nem lehet hozzá felmászni).

Képünk illusztráció – parlagi sas – Fotó: Máté Bence

A fiatal madarak egyik lábára ornitológiai, a másikra színes gyűrűt helyeztek, ezek alapján később is könnyen beazonosíthatók. A térségben mintegy két évtizede gyűrűznek parlagi sasokat, melyek közül azóta sokat sikerült újra azonosítani. A megfigyelések azt igazolják, hogy a fiatal madarak egy-két évig kóborolnak, majd amikor ivaréretté válnak, akkor a legtöbben visszatérnek kirepülésük helyszínére és annak környékén költenek.

Gyűrűzés – Fotó: Lestyan-Goda Judit

A gyűrűzésre kijelölt fészkekben 100 százalékos volt a költési siker, a párok átlagban két fiókát neveltek fel. Érdekesség, hogy a most meggyűrűzött madarak között lényegesen több a hím, mint a tojó.