Tudod mire való a piros folt egyes sirályok csőrén?

0
6 679 megtekintés
dolmányos sirály
Swing Szerelem Szulák
Amikor a sirályokat nézed észre vetted már, hogy van olyan amelyiknek piros folt van a csőrén? És ha igen, elgondolkodtál rajta miért? Igen? Akkor nem te vagy az egyetlen. A szakembereket is hosszú ideig foglalkoztatta ez a kérdés, míg sikerült rátalálni a piros folt titkára.
dolmányos sirály

Jó néhány nagyobb sirályfaj, így például az ezüstsirály, a sárgalábú és a dolmányos sirály sárgás színű csőrén, az alsó káván, közel a csőr hegyéhez élénk piros folt látható. Sokáig csak találgatták, mi lehet a jelentősége, míg végül sikerült megfejteni a titkot.

sárgalábú sirály

Amikor a sirály a fészkére érkezik, a fiókák csipdesni kezdik a piros foltot, ezzel jelzik, éhesek, enni szeretnének. Ez a csipkedés váltja ki az ingert, melynek hatására a madár felöklendezi a hozott táplálékot és megeteti a fiókákat. Ettől némileg eltérő, de lényegében hasonló módszert alkalmaznak a gémfélék fiókái, amikor a fészekre szálló öreg madár csőrét átfogva, rángó mozdulatokkal noszogatják, hogy a félig emésztett táplálékot a torkukba öklendezze.

ezüstsirály
dolmányos sirály