Ritka madárvendéget figyeltek meg Vas megyében

0
1 201 megtekintés
A vörhenyes fecske (Cecropis daurica) a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű gyönyörű madár - Fotó: IUCN Red List.org
Swing Szerelem Szulák
Új fajjal bővült a Vas megyében megfigyelt madarak listája: egy vörhenyes fecske vadászott Sárvár belvárosa felett – írja a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook oldalán. 

A Dél-Európától Japánig, valamint Északnyugat-Afrikában, hegyvidéki és sziklás tengerparti régiókban fészkelő fecskefaj Magyarországon ritka tavaszi és nyári vendég (1999 és 2015 között például csak nyolc észlelése volt). 2017-ben hazánkban is költött, egy balatonfüredi hotel mélygarázsában.

A 2017 májusától augusztusáig tartó észleléssorozat egyik különlegessége volt, hogy a fészkelés helyének közelében felfedeztek egy, valószínűleg az előző évből származó, korábban nem ismert vörhenyesfecske-fészket is. Ami azért is érdekes, mert Magyarországi költési adata addig nem volt. A 2017-es balatonfüredi fészkelés annak ellenére eredményes volt, hogy a szülő pár egyik tagja valószínűleg elpusztulhatott, így a másik szülő egyedül nevelte fel kirepülésükig a három fiókát – írta az MME.

Vörhenyes fecske Balatonfüreden – Fotó: Oláh Zoltán – 2017

A többi fecskéhez hasonlóan repülő rovarokkal táplálkozik. Vonuló, az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai populáció pedig Indiában tölti. Sárfészkét sziklafalra, barlangokra, hidak alá vagy épületekre építi. Fészke meglehetősen nagy és zárt, melybe a tojó 3-6 tojást rak.