Már 350 szürkemarha borjú született a Körös-Maros Nemzeti Parkban

0
488 megtekintés
Szilaj bébik - Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Az idei ellési szezonban eddig összesen 350 szürkemarha borjú jött világra december közepéig a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepein – írja weboldalán a nemzeti park

A Montág-pusztai Állattartótelepen november 5-én érkezett az első szürkemarha bikaborjú. Novemberben még további 127 borjú követte és december közepére számuk elérte a 170-et. Az ivararány megközelítőleg 50-50 százalék. Ikerellés idén eddig nem volt. Az ellési szezon itt január 15-én zárul és maximum 200 borjút várnak.

A kardoskúti Sóstói Állattartótelepen a hónap közepéig 180 szürkemarha borjú jött világra, az ivararány itt is 50-50 százalék. Ikerellés szintén nem volt. Ezen a telepen az ellési szezon végéig 200-220 borjút várnak. A vemhes teheneket négy, egyenként mintegy 60 egyedből álló csoportra bontották. A kisborjak anyjukkal együtt először kisebb csoportokba (óvodákba), majd népesebb csapatokba (iskolákba) kerülnek.  Itt már a szoptatási időszakban fokozatosan hozzászoknak a szálas és az abraktakarmányhoz. Ridegtartásban vannak, azaz a nyitott karámokból szükség esetén be tudnak húzódni a védettebb, nádtetős szín alá. A borjak nagyon elevenek, játékosak.

A magyar szürke szarvasmarhák utódai pirók, világos pirók, vagy sötét pirók színben látnak napvilágot, és hathónapos korukra érik el felnőtt, szürkés színezetüket.

Szilaj mama és borja – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

A teheneknek az ellésnél ritkán van szükségük emberi segítségre. Az újszülött borjak testtömege 20-tól 35 kg-ig terjedhet.