Lelőttek egy ritka maláj tigrist egy amerikai állatkertben, mert nem engedte el egy takarító karját

0
2 367 megtekintés
Maláj tigris (Panthera tigris jacksoni) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Lelőttek szerdán este egy amerikai állatkertben egy ritka maláj tigrist, amely megragadta egy takarító rácson át bedugott karját, és azt nem is akarta elengedni. Természetesen a takarítónak semmi keresni valója nem volt a nagymacska kifutójánál. 

Amerikai hírportálok beszámolói szerint a takarító, egy külsős cég alkalmazottja engedély nélkül, egy külső kerítést megkerülve ment oda a floridai Naples-ben lévő állatkert egyetlen tigriséhez, amely beleharapott a karjába, húzta befelé a kifutóba, és a kiérkező rendőrök minden erőfeszítése ellenére sem engedte el. Egy seriffhelyettes végül lelőtte a nagymacskát, hogy kiszabadítsa a fiatal férfit. Feltételezések szerint a takarító, akit súlyos sérüléssel szállították kórházba mentőhelikopterrel, meg akarta simogatni vagy etetni a ragadozót.

A naples-i állatkert hangsúlyozta, hogy a külsős takarítóknak nincs felhatalmazásuk odamenni az állatkarámokhoz, azok takarítása nem rájuk tartozik.

Az Eko nevű nyolcéves tigris 2020 elején került a floridai állatkertbe egy vadon élő tigrisek megmentésére irányuló akció keretében. Érkezésekor az állatot „fajának nagyszerű nagyköveteként” méltatták.

Maláj tigris (Panthera tigris jacksoni) – Fotó: Flickr

„A tigris egyik alfaja. Ez az alfaj kisebb, sötétebb színű, és a csíkjai is keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. Egyedszáma élőhelyén az utóbbi 12 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Jelenleg mindösszesen 400- 500 egyed él belőle a természetben. Ennek oka elsősorban az orrvadászat és az élőhelyek tönkretétele. A tigrisnek 9 alfaját különítik el, közülük azonban három (a kaszpi, jávai, balti tigris) az 1950-es években kipusztult . A 6 fennmaradt alfaj mindegyike veszélyeztetett, némelyik a kihalás szélén áll.” /Nyíregyházi Állatpark/

A maláj tigrist kihalás fenyegeti, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint már kevesebb mint 200 egyed él belőle a vadonban.

MTI