Európai Madármegfigyelő Napok 2022. október 1-2.

0
88 megtekintés
Fotó: MME
Swing Szerelem Szulák

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját.

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokak szólíthatók meg és csábíthatók ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várják a szervezők, mely az alábbi linken érhető el IDE kattintva.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat minden hét végén összesítik, majd továbbítanak a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

A madármegfigyelésben akkor is részt lehet venni, ha valaki nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Megfigyelőként akár a kertünk madarait is számlálhatjuk, vagy a közeli parkban és erdőben barátokkal, családtagokkal tett séta közben, az észlelési eredményeket érdemes az online felületre feltölteni, így egyéni részvétellel is hozzájárulhatunk Magyarország sikeres szerepléséhez!

Programhelyszínek és további információ ITT

MME