70 év után újra szabadon száguld a gepárd Indiában

0
124 megtekintés
Gepárd - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Nyolc gepárd érkezett Namíbiából Indiába, Narendra Modi miniszterelnök születésnapja alkalmából, most szombaton. Már mindegyik gepárdot szélnek eresztették a közép-indiai Kuno Nemzeti Parkban, így most először élnek szabadon az országban azóta, hogy 1952-ben hivatalosan kihaltak. Korábban más nagymacskákkal, például oroszlánokkal és tigrisekkel osztoztak a dzsungelen, de 70 évvel ezelőtt eltűntek – írja a Travelo

Mint írják, ez volt az első alkalom, hogy nagyragadozókat szállítottak egyik kontinensről a másikra  azért, hogy újra betelepítsék őket a vadonba. A nyolc állatot – öt nőstényt és három hímet – vad szakértők, állatorvosok és három biológus kísérte a namíbiai Windhoekból az indiai Gwalior városába. Az állatokat a transzkontinentális utazásuk során egy számukra kialakított Boeing 747-es utasszállító repülőgéppel szállították. Gwaliorból tovább már helikopterrel érkeztek a Madhya Pradesh állambeli Kuno Nemzeti Parkba, ahol a miniszterelnök vezette delegáció szabadon engedte őket. Az állatokat egy hónapig karanténban tartották, mielőtt szabadjára engedték volna őket.

India azt tervezi, hogy még legalább 20 gepárdot hozat Dél-Afrikából és Namíbiából, ahol a világ 7000 gepárdjának több mint egyharmada él.

A hatalmas területen elterülő Kuno Nemzeti Park egy kiterjedt állatmenhely, ahol antilopokat és vaddisznókat zsákmányolhatnak a vadmacskák. Minden gepárdot külön önkéntesekből álló csapat kíséri figyelemmel, többek között műholdas követővel felszerelt nyakörveik segítségével.

A gepárdok a világ leggyorsabb szárazföldi állatai, amelyek óránként 113 km-es sebesség elérésére is képesek.

BBC