A nyílt tengerbe dobják az ausztráliai Tasmaniában partra vetődött és elpusztult göbölyűfejű delfinek tetemét

0
1 974 megtekintés
Az elpusztult delfinek - Fotó: AFP/GLENN NICHOLLS
Swing Szerelem Szulák
A nyílt tengerbe dobják az ausztráliai Tasmaniában partra vetődött és elpusztult mintegy kétszáz gömbölyűfejű delfin tetemét, mert oszlásuk a szárazföldön túl sokáig tartana – tájékoztatott az ABC ausztrál hírcsatorna a helyi hatóságokra hivatkozva pénteken.

Ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a tetemeket a hullámok később partra mossák, egészen a kontinentális talapzat széléig kell szállítani őket. Ez a parttól mintegy negyven kilométerre van. Az elpusztult állatokat hajókhoz erősített kötelekkel vontatják el.

Napra pontosan két évvel korábban, 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra szintén a Macquarie-öbölben. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

A hatóságok akkoriban nem szállították el a tetemeket a partról. Azonban a bomlási folyamat a vártnál sokkal tovább tartott, így sokáig elviselhetetlen volt a bűz a környéken – mondta el Brendon Clark helyi illetékes.

A mentés – Fotó: Glenn Nicholls/AFP

Szerdán mintegy 230 gömbölyűfejű delfin feneklett meg a Macquarie-öböl partjainál. Aznap az állatok fele még életben volt, de másnap reggel már csak harminckettőt sikerült megmenteni az esetenként 2,5 tonnás cetek közül.

A megmentett delfinek közül kettő elpusztult, miután nyolc társukkal együtt visszatértek a sekély vízbe. Ez a mentést nehezítő viselkedés tipikusnak mondható a gömbölyűfejű delfineknél, amelyek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért.

MTI