Zöld utat a békáknak!

0
98 megtekintés
Erdei béka (Rana dalmatina) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az igen enyhe februárt követő, fagyos éjszakákat hozó hideg március eleji időjárás nem engedte túl korán elindulni a kétéltűeket, de a melegebb tavaszi idő beálltával megkezdődik az erdei békák, majd sorra a többi faj vonulása a téli menedékként szolgáló erdőkből a szaporodóhelyek felé – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mint írják, napjainkban sajnos sok helyen keresztezi autóforgalom a vonulási utakat, melynek következtében az elütött egyedek száma igen jelentős is lehet. Magyarországon valamennyi kétéltűfaj védett, állományaik az élőhelyek leromlása és a klímaváltozás következtében csökkenőben vannak, ezért megóvásuk a természetvédelem egyik kiemelt feladata.

Erdei béka (Rana dalmatina) – Fotó: Flickr

A Visegrádi-hegységben található Királykunyhó térségében a Igazgatóság a Pilisi Parkerdő ZRt.-vel együttműködésben a korábbi években közel 700 méter hosszúságban békaterelő berendezést telepített.

Ez lényegében egy karókhoz rögzített háló, amely megakadályozza a vonuló kétéltűeket abban, hogy az úttesten áthaladjanak.

Erdei béka (Rana dalmatina) – Fotó: Flickr

Az állatokat a békaterelő segítségével a patakmedren és az út alatti átereszen keresztül az út alatt, biztonságosan vezetjük át a szaporodóhelyre.

Az idei év tavaszán sor került a több helyen már elfeküdt vagy szakadt ponyva javítására és a karók pótlására a békaterelő teljes hosszúságában. A közút kezelője pedig elvégezte az út alatti átereszek tisztítását is, hogy azok alkalmasak legyenek az állatok átkeléséhez.

Terelő javítás – Fotó: Váradi Éva – Pilis-Budapest környéki TE – DINPI

„Kívánunk a békáinknak békés vonulást és csapadékos tavaszt!”

Mi pedig, vigyázzunk rájuk!