Visszatértek és tojásrakáshoz készülődnek a sárga billegetők a Csanádi pusztákon

0
67 megtekintés
Sárga billegető - Fotó: Balla Tihamér
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére visszatértek afrikai telelőhelyeikről a sárga billegetők. A szépséges kis védett énekesmadarak már készülődnek a fészekrakáshoz – írja a nemzeti park

Sárga billegetőkkel leginkább a nedves, tocsogós réteken, legelőkön, csatornák nádasaiban találkozhatunk. Mivel nem félnek az embertől, így ezeket a területeket járva akár egészen közelről is megfigyelhetjük díszes tollazatukat. Fejük hamvas szürke, szemsávjuk fehér, hátuk olajzöld, alsótestük élénksárga. A hímek gyakran a nádszálak, nádbugák tetejére szállnak, onnan fennhangon énekelve hirdetik, hogy az adott terület az ő revírjük. Testméretükhöz képest meglehetősen hosszú farktollaik vannak.

Sárga billegető (Motacilla flava) – Kép: Pixabay

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a vizes élőhelyek rekonstrukciójával igyekszik megfelelő élőhelyet teremteni a különféle madárfajok, köztük a sárga billegetők számára is. A legeltetéses állattartás szintén hozzájárul az ideális élőhely megteremtéséhez. A legelő szürkemarhák és juhok ugyanis legelés közben felzavarják a rovarokat, amelyek kitűnő táplálékul szolgálnak a madarak számára. Az állatok trágyáján szintén nagyon sok rovar el tud szaporodni.

Sárga billegető – Fotó: Balla Tihamér

A sárga billegetők fészküket a földre, zsombékok, vagy magasabb füvek takarásába építik. Rendszerint 4-6 tojást raknak. Évente egyszer, ritkábban kétszer költenek.

Sárga billegető (Motacilla flava) – Fotó: Flickr