Visszatértek az első bíbicek

0
140 megtekintés
Bíbic (Vanellus vanellus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a januári hónap kivételével egész évben találkozhatunk bíbicekkel, akkor viszont eltűnnek. Ám amikor visszatérnek, szélsebesen nagyon sokan lesznek. A tavalyi utolsó, 23 példányból álló bíbiccsapatot még december elején figyelték meg. Ezután, a januári szünetet követően, február 10-én újra megjelent az első, mintegy 20 példányból álló csapat a Begécsi-halastavak felett – írja a nemzeti park

A következő napokban több helyszínen is felbukkant néhány tucatnyi madár, február 16-án pedig már 500-as bíbicsapatot láttak a Kisvátyoni pusztán. Mivel jelenleg még nincsenek lecsapolt halastavak, így a bíbicek elsősorban a környező egyéb vizes élőhelyeken kutatnak az ilyenkor még szerényebb mennyiségben hozzáférhető táplálék után.

Bíbic (Vanellus vanellus) – Fotó: Flickr

A Kis-Sárréten sokszor nagyobb csapatok is átvonulnak, hosszabb időre megpihennek. A múlt évben az egyszerre megfigyelt legnagyobb mennyiség elérte a 2000 példányt, míg a költőpárok száma 62 volt. Ezek a számok mindkét esetben megfeleltek a korábbi évek átlagának.

A nemzeti park vizes élőhely-rekonstrukciói elősegítik a faj előfordulását mind a vonulási, mind a költési szezonban.

Bíbic fióka (Vanellus vanellus) – Fotó: Marik Pál – kmnp.hu

Költési időszakuk általában április elején kezdődik.