Virágzik hanzánk egyik legmérgezőbb növénye, a kutyadöglesztőfű

0
1 272 megtekintés
Őszi kikerics (Colchicum autumnale) avagy kutyadöglesztőfű - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Ezt a szép népes elnevezést az őszi kikerics (Colchicum autumnale) – mert róla van szó – ki is érdemelte, az egyik legmérgezőbb növényünk, gyakorlatilag minden része mérgező – írja Kiskunsági nemzeti park

Domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori az őszi kikerics (Colchicum autumnale), az alföldön már kevésbé. A Duna-Tisza közén a Turjánvidék és az Őrjeg üde láprétjein, mocsárrétjein és láperdei tisztásain járva találkozhatunk ezzel a hagymás növényünkkel. Augusztustól októberig virágzik, rózsaszín pettyekkel teleszórva a tájat. A termésérleléssel viszont már nem bajlódik a tél beállta előtt, inkább tavaszra halasztja azt. Ilyenkor teljesen levéltelen, a levelei és a toktermése tavasszal jelennek meg.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale) avagy kutyadöglesztőfű – Fotó: Flickr

Az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk, gyakorlatilag minden része mérgező. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak. A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe is bekerülnek, és még így is súlyos tüneteket okozhatnak az azt fogyasztó embereknél.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale) avagy kutyadöglesztőfű – Fotó: Flickr

Aki szeretne gyönyörködni a virágzó őszi kikericsekben, tegyen egy sétát Páhin, az Orchidea tanösvényen! A tanösvény elején, a Páhi-réteken meg lehet találni a kikericseket is.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale) avagy kutyadöglesztőfű – Fotó: Flickr

De vannak még szabad helyek a kiskőrösi Szücsi-erdőben szervezett szakvezetéses túrákra is, amely a Petőfi emlékév alkalmából ezúttal ingyenes! Időpont: 2022. szeptember 17. A létszámkorlát miatt kötelező regisztrálni: ITT.