Villámárvíz az aggteleki Baradla-barlangban

0
1 519 megtekintés
Árvíz a hangversenyteremben - Fotó: Jónáné Putnoky Nagy Mária - Aggteleki Nemzeti Park - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Országszerte villámárvizeket okoz a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső. Egy vasárnapi zivatar miatt a Baradla-barlangot és környékét is elöntötte a víz.

Az Aggteleki Nemzeti Park Facebook-oldalán beszámoltak róla, hogy vasárnap délután egy zivatargóc középpontjába került a falu és a határ túloldalán fekvő Domica. Emiatt először egy órán át hatalmas jégeső zúdult a területre, jelentős kárt okozva a növényekben, a kertekben és az építményekben. Ezután pedig több órán át mosta az eső a környéket.

A víz a karszthegység víznyelőin keresztül villámárvizet okozott a Baradla-barlangban – árvíz volt a hatalmas Hangversenyteremben is –, de a víz a felszínen is összegyűlt.

A barlangból kifolyó víz Jósvafőn okozott áradást, homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat. A kialakult rendkívüli helyzetben az Aggteleki rövidtúra és a Vörös-tói túra szakaszokon tilos túrázni, a látogatók a Baradla-barlangban a Jósvafői rövidtúrán tudnak részt venni, amely 10 és 17 óra között óránként indul, legfeljebb 40 fős létszámmal – írják a nemzeti park honlapján.