Vidracsalád sétálgatott Békéscsaba belvárosában

0
2 110 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Vidracsaládot kaptak lencsevégre Békéscsabán, amint az Élővíz-csatorna partján, látható nyugalommal sétálgattak a belvárosban. A felvételt egy szerencsés helyi lakos készítette – írja a Beol.hu.

A vidrákat még sokszor a szakemberek is nehezen tudják megfigyelni, így a sötétben készült, Facebookra feltöltött felvétel külön öröm számukra is.

A több Békés megyei várost is összekötő Élővíz-csatorna számos természeti értékével –  gyönyörű fáival, teknősökkel, tőkés récékkel és baglyokkal – minden arra járónak szemet gyönyörködtető élményt nyújtanak, de a kis rejtőzködő vidrával találkozni nem mindennapi élmény.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember szerint a felvételen egy anyavidra látható két kölykével. A szakember elmondta, hogy a vidra hosszú évek óta jelen van Békéscsaba centrumában, de viszonylag nehéz észrevenni, mert egyfelől éjszaka aktív, másfelől elég óvatos állat, emiatt sokszor a szakemberek is nehezen tudják megfigyelni. A videón látható állatok azonban autóforgalom mellett is nyugodtnak tűntek, vagyis  valamennyire megszokhatták a belvárosi létet.

Vidrák az Élővíz csatornában a város közepén, január 5-én este.

Közzétette: Zsuzsanna Fodorné Szabó – 2019. január 6., vasárnap

Mivel a vidrák nagy kóborlók, hatalmas területet járnak be, így az már nem biztos, hogy belvárosi szaporulatról van szó, lehet, hogy az Élővíz-csatorna külső szakaszairól látogattak be egy rövid időre.

A vidra hazánkban jelenleg fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Az állománya annak ellenére kifejezetten elterjedtnek, általánosnak mondható a magyarországi halastavak és folyók környékén, hogy Nyugat-Európa felé gyakorlatilag mi vagyunk az utolsó bástyája ennek a fajnak. Tőlünk nyugatabbra a legtöbb helyről már ki is pusztult.