Veszélyt jelentenek az otthoni akváriumokból szabadon engedett aranyhalak a minesotai tavak élővilágára

0
242 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

A természetes vizekbe engedett példányok nagyra nőnek, felkavarják az üledéket és kitépik a növényeket. A pontyhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak, és alacsony oxigénszint mellett is átvészelik a minnesotai telet. Amikor pedig már kritikus számban vannak jelen, felborítják a természetes vizek biológiai egyensúlyát.

Burnsville egy város Minneapolis belvárosától 15 mérföldre délre, Dakota megyében, Minnesota államban. A város a Minnesota folyó déli partján fekszik, szemben a Mississippi folyóval való összefolyásától. Itt okoznak hatalmas gondot a szabadon engedett aranyhalak – írta az Euronews.

“Kérünk mindenkit, hogy ne engedje szabadon az aranyhalait a helyi tavakban és folyókban!” – szólította fel a burnsville-i városvezetés a helyieket egy Twitter-bejegyzésben.

A lehalászás az egyetlen megoldás

Az akváriumokból kiengedett, megunt házi kedvencek szaporodási képességét mutatja, hogy a szomszédos Carver megye hatóságai 50 ezer aranyhalat távolítottak el a helyi vizekből 2020. novemberében. Az aranyhalak eddig nem kaptak akkora figyelmet, mint a többi betolakodó faj, például a ponty és a vándorkagyló, de Virginia és Washington államokban, valamint Ausztráliában és Kanadában is figyelmeztették a helyieket az általuk jelentett fenyegetésre. A szabadban az aranyhalak igen nagyra is képesek megnőni, a kutatók 2013-ban egy 45 centiméter hosszú és csaknem 2 kilogrammos példányt fogtak ki a Tahoe-tóból.

Forrás: margo

Kiemelt kép: pixabay