Veszélyeztetett tarvarjú fiókák is cseperednek Budapesten

0
59 megtekintés
Tarvarjú fióka és szülője - Fotó: Fővárosi Állatkert/Facebook
Swing Szerelem Szulák
A tarvarjú (Geronticus eremita) magyar neve kissé megtévesztő, hiszen ez a faj nem a varjakkal áll közeli rokonságban, hanem az íbiszfélék közé tartozik. A tar jelzőt onnan kapták, hogy a fejük búbja teljesen csupasz. A tarkójukon viszont borzas tolldíszt viselnek.

A Fővárosi Állatkert számos veszélyeztetett faj védelmében, állatkerti szaporításában vesz részt. Ilyen faj a tarvarjú is, melynek andalúziai visszatelepítési programjának is részese a budapesti intézmény. Tavaly négy fióka cuccolt el egykori természetes élőhelyére. Az idei szezon első fiókái már láthatóak az Állatkertben.

A tarvarjú egykor a Földközi-tengert övező területeken mindenütt elterjedt volt: Dél-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Sőt mi több, Herman Ottó kutatásai szerint a középkorban még a Kárpát-medencében is előfordult. Az emberi tevékenység következtében azonban a legtöbb helyről már évszázadokkal ezelőtt kipusztult, és mára csak maroknyi állományai maradtak meg – olvasható az Állatkert közleményében.

A tarvarjak röpdéjében – Kép: zoobudapest.hu

„A napjainkban már veszélyeztetett fajnak számító tarvarjú ügyét szerencsére sikeresen karolták fel az állatkertek, köztük a mi Állatkertünk is, hiszen már évtizedek óta eredményesen veszünk részt a faj természetvédelmi szaporításában. „

A világ állatkertjeiben összesen mintegy 1300 tarvarjú él, tehát több, mint amennyi a vadon élő egyedek száma összesen.

Tarvarjú (Geronticus eremita) – Fotó: Flickr

Az állatok a Kisszikla oldalában található, úgynevezett keselyűröpdében laknak, egy térben a fakó keselyűkkel, a koronásdarvakkal és több más madárfajjal. A tarvarjak a röpdében kialakított sziklapárkányon szoktak fészkelni.

zoobudapest.hu

Kapcsolódó:

Négy veszélyeztetett tarvarjat szállítottak Spanyolországba a fővárosi Állatkertből