Veszélyeztetett fajok védelmét segítő applikációt fejlesztettek Ausztráliában

0
141 megtekintés
A sisakos kakadu (Callocephalon fimbriatum) március óta szerepel a veszélyeztetett fajok között, az ausztráliai bozóttüzek ezt a fajt is súlyosan megviselték - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
…” ezek olyan fajok, amelyeket világszerte ismernek; ha eltűnnek, többé már nem lehet visszahozni őket.” A Queenslandi Egyetem tudósai olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely a felhasználók számára információkat nyújt a helyi veszélyeztetett fajokról, és lehetőséget ad védelmük érdekében a beavatkozásra. 

A május elején bemutatott Threatened Australians nevű alkalmazás és weboldal felhasználói az irányítószámuk megadásával hozzájutnak a területükön élő veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos információkhoz.

Gareth Kindler, az UQ doktorandusza és az alkalmazás készítője szerint az eszköz közérthető és vonzó módon tálalja az információkat. Mint mondta:

Ausztrália biodiverzitásával kapcsolatban hatalmas adatmennyiség áll rendelkezésre, de mindeddig egy állampolgár számára nem volt egyszerű hozzáférni ezekhez az információkhoz.

A veszélyeztetett fajok közé tartozik a fakó álvámpír (Macroderma gigas) is – Fotó: wikimedia.org

A felhasználók az irányítószámuk beírásával hozzájutnak egy listához a területükön élő veszélyeztetett állatokról és a fajokra leselkedő fő veszélyforrásokról. Az alkalmazás olyan linkeket is felkínál, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek a helyi politikusokkal, hogy kifejezzék aggodalmukat.

A kutatók szerint a kezdeményezés felkeltheti az emberek érdeklődését a környezetvédelmi kérdések iránt, és ez fontos lehet, mikor a közelgő szövetségi választásokon elmennek szavazni.

Mióta az Európából érkezett bevándorlók 200 éve letelepedtek a kontinensen, több mint 90 őshonos állatfaj halt ki. A kipusztuló fajok száma évről-évre nő, a becslések szerint mintegy 1700 növény és állatfaj szerepel a fenyegetett fajok listáján. Az év elején a koala is közéjük került, mivel populációja az utóbbi években meredeken zuhant.

A Koalát (Phascolarctos cinereus), mint Ausztrália szimbólumát senkinek nem kell bemutatni, már ő is kiahló félben van – Fotó: Flickr

James Wattson professzor, a projekt társalkotója kiemelte, hogy beavatkozás nélkül ezek a fajok a következő 30-50 évben garantáltan kihalnak. Mint az adatokból látható, minden választókerületben előfordulnak veszélyeztetett fajok, ezért olyan fontos ez az alkalmazás, mivel informálja a nagyközönséget. A professzor hozzáfűzte:

ezek olyan fajok, amelyeket világszerte ismernek; ha eltűnnek, többé már nem lehet visszahozni őket.

MTI, ORIGO