Védett szürke farkasok kilövésével gyanúsítanak három borsodi férfit

0
159 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Elfogtak három férfit, akik évek óta rendszeresen, illegálisan lőttek ki fokozottan védett szürke farkasokat – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon.

A természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható – írták a közleményben, hozzátéve, a három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai.

„Az eljárás nemcsak a védett állatok pusztításának körülményeire, hanem a megölt állatokból származó maradványok, tárgyak megszerzésének, valamint birtoklásának vizsgálatára is kiterjed” – tudatta a rendőrség. Az állatok természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint – fűzték hozzá.

A KR NNI január 24-én fogta el a három férfit, az akcióban, illetve a hozzájuk köthető ingatlanokban tartott kutatásokban részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel az ügyben érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.

A közlemény szerint a Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat. Ezeket, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja.

A három borsodi férfit a „környezeti bűnözés ellen fellépő” nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. „A nyomozás tovább folytatódik, és nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása sem, így a gyanúsítotti kör a jövőben bővülhet” – közölte a rendőrség.

MTI