Vadmacskacsaládot kapott lencsevégre a vadkamera – videó

0
743 megtekintés
Vadmacska (Felis silvestris) - Kép: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldal július 21-én tette közzé a Börzsöny Alapítvány önkéntesének, Ferenczi Balázsnak a videóját, amelyen egy vadmacskacsalád halad el a kameracsapda előtt. A videó azért is különleges, mert a vadonban egész családról ritkán készülnek ilyen képsorok – olvasható a turistamagazin.hu oldalán. 

Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány kutatója a Turista Magazin megkeresésére elmesélte, hogy vadmacskák, jobban mondva vadmacska kinézetű macskák (hiszen a genetikájuk nem ismert), viszonylag gyakran jelennek meg a kameracsapdáik előtt, az azonban kérdéses, hogy kevés példány jár be nagyon nagy területeket, vagy esetleg nem is annyira ritka ez a faj.

„Kölykökkel együtt viszont kifejezetten ritkán kerülnek szem vagy fényképezőgép elé, de volt már rá példa, sőt, idén egy négykölykös alomról is készültek felvételek, csak sajnos elég gyenge minőségben”

– mondta a kutató.

Más állatok, köztük ritka fajok rendszeresen az alapítvány kameracsapdái elé kerülnek, sok hiúz-, farkas-, idén pedig néhány medvefotó is készült, legutóbb májusban. „Emellett olyan, a hegységben ritkának számító vagy szokatlan fajok is előkerültek már, mint az aranysakál vagy a dámvad” – tette hozzá Bedő Péter.