Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

0
926 megtekintés
Ausztrál vadlovak (brumby) - Kép: australiangeographic.com
Swing Szerelem Szulák
Több mint 90 vadló pusztult el az Ausztráliát fojtogató hőhullámban, és még nincs vége. Az időjárás nem kímélte a denevéreket, a vadtevéket és a vadszamarakat sem. A vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben múlt héten bukkantak az állatok tetemére és már haldokló társaikra.

Mintegy 40 állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el. A haldoklókhoz is későn érkezett a segítség, később agyon kellett őket lőni.

Ausztráliában már napok óta tombol a hőség: a hőmérséklet több helyen is 40 Celsius-fok fölé emelkedett, és éjszaka sem csökken jelentősen a forróság. Alice Springben már két hete 42 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet jegyeztek fel. Sorra dőlnek a melegrekordok:

csütörtökön Adelaide-ben 46,2 Celsius-fokot mérték, ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak.

Több mint 20 elpusztult vadló már bomló tetemére bukkantak egy kiszáradt medencében Ausztrália északi részén – Kép: Independent

„Lesújtott, ami történt. Soha nem tapasztaltunk ilyet, mondta a BBC News-nak Ralph Turner vadőr.

„Nem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet. Bibliai számú denevér is elpusztult”

– tette hozzá.

Ausztrália középső részén Goldfields térségében mintegy 2500 vadtevét is agyonlőttek, amelyek a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze – adta hírül az ABC ausztrál tartalomszolgáltató. Az állattenyésztők szerint az állatok olyan rossz állapotban voltak, hogy muszáj volt azonnal cselekedni.

Ausztráliai vadtevék (feral camels) – Kép: Northern Territory Government

A térségben a vadtevék jelentős problémát jelentenek, mivel közismertek arról, hogy víz után kutatva eltapossák a vízforrásokhoz telepített malmokat.

„Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi”

– közölte a helyi önkormányzat.

Az illetékesek további 120 szomjazó, éhező vadló, vadteve és vadszamár lelövését tervezik.