Újra zöldszárnyú arákkal gyarapodott a Debreceni Állatkert és Vidámpark

0
344 megtekintés
A Debreceni Állat- és Növénykert új zöldszárnyú ara (Ara chloropterus) papagájai MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
A tavaly év után, idén újra zöldszárnyú arák (Ara chloropterus) keltek ki, így az ara fiókák érkezésével történetének legnagyobb, 11 egyedből álló ara állománya látható a Debreceni Állatkertben és Vidámparkban.

A két, még ismeretlen nemű színpompás zöldszárnyú ara papagáj két hete, július 10-én repült ki a biztonságot nyújtó odúból. Az állatgondozók által nevelt fiókák fokozott figyelmet és gondoskodást igényelnek, így a teljes önállóságukig még legalább további egy hónap szükséges. Szerencsére egészségesek és jó étvágyúak.

A Debreceni Állat- és Növénykert új zöldszárnyú ara (Ara chloropterus) papagájai gondozójukkal 2019. július 25-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

A rendkívül játékos, intelligens és érdeklődő faj többi egyedét az állatkert látogatói az Állatok akcióban program keretében már testközelből is megcsodálhatják, ahogy a papagájok az állatgondozókkal tréningeznek vagy, ahogy feltűnnek a kertben közlekedő gondozók vállán.

Az egyik frissen érkezett zöldszárnyú ara, a Debreceni Állatkertben – Fotó: zoodebrecen.hu

Az eredetileg Kelet-Panama és Brazília trópusi erdőiben őshonos zöldszárnyú ara Földünk legnagyobb testű papagájféléi közé tartozik. Különösen az élőhelyvesztés és a nagyfokú illegális kereskedelem által jelentősen veszélyeztetett faj, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

Forrás: zoodebrecen