Újra felbukkant a hazai madarászokat is lázban tartó különleges madár – fotó

0
532 megtekintés
Zöld gyurgyalag (Merops persicus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Kivételes szerencsében volt része július elsején reggel Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnek, aki autójából egy átrepülő zöld gyurgyalagra lett figyelmes Dunavecsén. A faj rendkívül ritka kóborló Magyarországon, ez mindössze a 3. észlelése hazánkban – írja a Kiskunsági Nemzeti Park

Az előző, 2022. június 6-án szintén a nemzeti park működési területén, Tiszaalpáron akadt lencsevégre, Vass Tamásnak köszönhetően. Felmerülhet a kérdés, vajon ez ugyanaz a madár-e, amely esetleg azóta is a Duna-Tisza közén kóborol, de erre választ nem fogunk kapni, örökre a madár vagy madarak titka marad.

Szenzáció: Másodjára figyeltek meg hazánkban zöld gyurgyalagot!

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

Zöld gyurgyalag 2022. július 1-jén Dunavecsén. Fotó: Dr. Pigniczki Csaba – KNP

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ.

Első megfigyelése hazánkban:

Ez már valami: Eddig soha nem látott madárfajt figyeltek meg Dabason