Újabb tapírbaba született a budapesti állatkertben

0
374 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Suki, a tapír anyuka hétfőn egy újabb kicsinek adott életet. Azt még nem sikerült kifigyelni, hogy a jövevény milyen nemű, de várhatóan kedden már kimehet a kifutóra. Így egy kis szerencsével a nagyközönség is láthatja a jövevényt.

A Fővárosi Állat és Növénykert tapírcsaládja a most született kicsivel együtt összesen négy állatból áll. Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű tapírkislány pedig tavaly február 20-án született. Mivel a tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott az újabb kistapírnak.

Egy aranyos kistapír Állatkertünk legújabb jövevénye! A csíkos apróság június 28-án, hétfőn született, és bár máskor az első napokban az újszülötteket még nem láthatja a nagyközönség, az anyaállatot és a kicsit várhatóan már ma kiengedjük a „szülőszobából” a kifutóra, így egy kis szerencsével már látogatóink is megcsodálhatják őket.-írja weboldalán az állatkert

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, bár némelyikük – általában a lábon – foltokban az állatok felnőtt korára is megmarad.

A kicsi most még kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egyhónapos kora után kezd majd ismerkedni, de még utána is hónapokig a tej marad a fő tápláléka, és 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való menüre. A jövevény nemét egyelőre még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért nevet is csak később fog kapni.

Forrás: zoobudapest

Fotók: Fővárosi Állat és Növénykert facebook oldala