Újabb hírek a világ egyetlen albínó pandájáról

0
183 megtekintés
A világ egyetlen allbínó óriáspandája Kínában - Kép: CNA/YouTube
Swing Szerelem Szulák
Kiderült, hogy hímnemű a világ egyetlen albínó pandája, amelyet a Kína középső részén található Szecsuan tartományban fedeztek fel – írja honlapján a Global Times című kínai napilap.

Az állat egészségesen fejlődik, és megfelelően kommunikál a Volong Nemzeti Parkban élő pandatársaival – tették hozzá a kutatók.

A teljesen fehér bundájú és vörös szemű óriáspandát 2019-ben sikerült először lencsevégre kapni egy telepített állatmegfigyelő kamerával. A nemzeti park munkatársai azóta folyamatosan figyelemmel kísérik a ritka példány növekedését és tevékenységét.

A panda nemének megerősítése érdekében a rezervátum dolgozói valós idejű infravörös kamerákkal követték, és figyelték az állatot, és friss székletmintát gyűjtöttek a több mint 2500 méterrel a tengerszint felett található élőhelyéről.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre.

He Ting-mej, a rezervátum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a panda nemét génszekvenálással határozták meg. További elemzéseket követően más biológiai információkat is megosztanak majd a fehér óriáspandáról – fűzte hozzá.

A panda élőhelyével kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az állat aktivitási területe körülbelül 4,4 négyzetkilométer, és ugyanúgy bambusszal táplálkozik, mint társai. A kutatók azt is megállapították, hogy az albínó panda az anyja és fiatalabb testvérei közelében él.