Újabb csöpség született a debreceni wallisi feketeorrú juhoknál

0
198 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

2018-as érkezésük óta rendszeresen új utódokkal örvendeztetik meg a nagyközönséget a hazai állatkertek közül csak a Debreceni Állatkertben látható wallisi feketeorrú juhok.

Legutóbb október 8-án jött világra egy egészséges kis kosbárány, akit a gondozói hagyományukhoz híven a születésnapjára eső névnap szerint kereszteltek el, így a Koppány nevet kapta. A kifogástalan étvágyú és életerős apróság jókedvűen és egyre aktívabban tölti idejét a szüleivel közösen lakott karámban, ahol születése óta Ti is megtekinthetitek.

 

A Svájc délnyugati részén található Wallis kantonból származó feketeorrú különösen szívós, robusztus testfelépítésű hegyvidéki juhfajta. Ügyesen mászik, így sziklás hegyoldalakon is legeltethető; főként hosszú szálú, durva gyapja miatt tartják, amelyből szőnyeg készül. Beszédes elnevezését származási helye mellett bohókás külső jegyeiről, az orrán és a fejének arcorri részén elhelyezkedő fekete, maszkszerű foltokról kapta. További jellegzetessége, hogy mind a hímek, mind a nőstények szarva csigásan csavart. Kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű és kifejezetten ragaszkodó fajta, így testközelből is megismerkedhettek vele, ha Debrecenbe.