Új nagyorrú varangyfajt fedeztek fel az út mentén Peruban

0
183 megtekintés
Fotó: : JÖRN KÖHLER - HLMD
Swing Szerelem Szulák
Új nagyorrú varangyfajt fedeztek fel egy expedíció során egy perui nemzeti parkban, az út mentén.

A meglepő felfedezést a darmstadti Hesseni Tartományi múzeum tudósa, Jörn Köhler vezette perui-német kutatócsoport tette még a világjárvány előtt, 2019 novemberében. A varangy a Rhinellák nemébe tartozik.

A múzeum hétfői közleménye szerint a Cordillera Azul Nemzeti Parkban talált fajt különlegesen hosszú orr jellemzi. Más varangyokkal szemben bőre nem barna, hanem túlnyomórészt zöld színű.

A varangyot Rhinella chullachakinak nevezték el a Chullachaki nevű mitikus amazóniai lényről, akit az erdő őrének tartottak. A legenda szerint különböző formákat vehet fel és szenvedéssel sújthatja azokat, akik nem bánnak tisztelettel a természettel.

„Az amazóniai élőhelyek ma is folyó elpusztítására utalunk ezzel”

– mondta Ernesto Castillo, a limai Természettudományi Múzeum kutatója.

Az új varangyfaj felfedezése azért ment meglepetésszámba, mert az állatot a fővárost az amazóniai síkságokkal összekötő, az Andokon átvezető forgalmas főút szélén találták meg. Ebben az esetben tehát nem az őserdő több napos gyaloglással vagy csónakázással elérhető érintetlen bozótja, hanem a kutatók autóparkolója melletti kis patak adta a felfedezés helyszínét.

MTI