Új, költésre alkalmas partfalak készültek a partifecskéknek

0
82 megtekintés
Fotó: Puskás József - KNP
Swing Szerelem Szulák
Évek óta együttműködik a Kiskunsági Nemzeti Park több önkormányzattal, hogy a hazatérő partifecskéket és gyurgyalagokat költésre alkalmas friss partfalak várják. A kolóniák zavartalan költésének biztosítása törvényi kötelezettség, költési időben a lakott partfalaknál nem lehet munkavégzés – olvasható a nemzeti park honlapján

Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske löszös, homokos, magas partfalakban fészkel. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyekre kényszerültek.

Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A telelésből viszonylag későn, április végén-május elején visszaérkező partifecskék számára az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják. A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új partfalat keresnek maguknak.

Mesterséges partfal kialakítása Bácsbokodon 2022. áprilisban. Fotó: Tamás Ádám – KNP

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, szükségük lehet emberi segítségre.  A Nemzeti Park Igazgatóság évek óta együttműködik a települési önkormányzatokkal, helyi civil szervezetekkel friss költőfalak kialakításában. Ahogy az előző években, Mélykúton és Bácsbokodon a települési önkormányzatok, Baján pedig a Magyar Madártani Egyesület szervezésében és finanszírozásában már elkészültek az új partfalak idén áprilisban is.

Ezek a mesterséges homokfalak nem csak a partifecskéknek, de a szintén partfalban fészkelő gyurgyalagnak is fészkelőhelyet nyújtanak.

A partifecske Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A gyurgyalag szintén oltalom alatt áll, fokozottan védett, 100 000 Ft természetvédelmi értéket képvisel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a partifecske és gyurgyalag kolóniák zavartalan költésének biztosítása törvényi kötelezettség!

Költési időben, április 15.-augusztus 1. között nagyon fontos a kolóniák nyugalmának biztosítása, a homokbányászat és a földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése. Amennyiben ezeken a helyeken ekkor mégis munkavégzés zajlik, az a tojások, a kotló madarak és a fiókák pusztulását okozhatja. A természetkárosítás bűncselekmény, jogi következményekkel jár!

Fotó: Puskás József – KNP

Olyan építkezéseknél, ahol fennáll a veszély, hogy a munkagödrök vagy földhányások falában megtelepednek a partifecskék, és ezzel hónapokra leállítják az ott folyó munkát,

legegyszerűbben ponyvás takarással lehet védekezni, amely érdektelenné teszi a madarak számára a homokfalat.

Természetesen kizárólag akkor lehet ezt alkalmazni, ha még nem telepedtek meg a madarak a falban!