Új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon a világűrből

0
49 megtekintés
Császárpingvinek - © Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon műholdfelvételek segítségével brit kutatók. Bár a felfedezés remek hír, egy kis kolóniáról van szó, amely egy olyan térségben található, ahol erősen olvad a jégtakaró.

A felfedezéssel – amelynek bejelentését január 20-ára, a pingvintudatosság napjára időzítették – hatvanhatra nőtt az Antarktisz partvonala mentén található ismert császárpingvin-költőhelyek száma – közölte a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS).

Az antarktisz nyugati részén, verleger pointnál található kolóniát a pingvinguanónak köszönhetően fedezték fel, amelynek jellegzetes barna színe elüt a hótakaró és a sziklák színétől. A költőhelyen mintegy ötszáz madár él.

Peter Fretwell brit kutató hangsúlyozta, hogy bár a felfedezés remek hír, egy kis kolóniáról van szó, amely egy olyan térségben található, ahol erősen olvad a jégtakaró.

Császárpingvin – Kép: Shutterstock

A pingvinkolóniák sokszor elzárt, nehezen hozzáférhető helyen élnek, ahol a mínusz hatvan celsius-fokos hideg sem ritka.

Ezért az elmúlt 15 évben a BAS kutatói műholdfelvételek segítségével kutattak az újabb csoportok után. Az ismert kolóniák felét ezzel a technológiával fedezték fel.

A császárpingvin 1,20 méteres magasságával a legnagyobb a 18 pingvinfaj közül. A császárpingvinek rendszerint a tengeri jégen költenek, így ha a jelenlegi ütemben folytatódik a globális felmelegedés, az évszázad végéig a kolóniák 80 százaléka kihalhat – figyelmeztetnek a kutatók.

MTI