Úgy tűnik újabb madárritkaság bukkant fel hazánkban

0
145 megtekintés
Téli tollazatú ázsiai pettyeslile (Pluvialis fulva) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg egy ázsiai pettyeslile került elő Mórahalmon július 8-án, számolt be róla Facebook-oldalán a Birding Hungary. A ritkaságról készült fotót egy madárhatározó csoportban osztották meg a Facebookon pár nappal később, így a madarat sajnos már nem sikerült visszatalálni – szúrta ki a Berek

Kinézetét tekintve is kellően érdekes madár, a csinos pöttyeit leszámítva külön hord nyári (cimke képünk) és téli kabátot (lentebb a cikkben) is, mindkettő igen mutatós.

Mint írják, az MME adatbázisa szerint az ázsiai pettyeslile nagyon ritka kóborló, mindössze két hazai előfordulása ismert, Európa többi részén is kuriózumszámba megy megjelenése.

Magyarországon korábban 2000-ben látták a faj egyik példányát Fertőújlakon, valamint 2012-ben Sarródon. Így kijelenthető, hogy 10 év után történt a legújabb észlelés.

Fotó: birding.hu

Az ázsiai pettyeslilét egyébként nehéz elkülöníteni az aranylilétől és a közeli rokon amerikai pettyeslilétől. Ritka előfordulása okán hazánkban természetvédelmi szempontból kevésbé jelentős faj.

Nyári tollazatú ázsiai pettyeslile (Pluvialis fulva) – Fotó: Flickr

Ázsia északi és Alaszka nyugati részén tundrai környezetben költ. Fészke egy egyszerű talajmélyedés, amit legtöbbször alacsony növényzetben alakít ki. Fészekalja 3-4 tojásból áll, a fiókákat a két szülő közösen neveli fel. Tápláléka rovarokból, puhatestűekből, férgekből, pókokból áll.