Tündéri leopárdkölyök született a Miskolci Állatkertben

0
1 064 megtekintés
Fotó: Veress Tamás - Miskolc Zoo
Swing Szerelem Szulák
A Miskolci Állatkert perzsa leopárdjai mindig nagyon népszerűek a látogatók körében. Különösen a 2017. év végén született kölyök, Touran volt az, aki gyorsan a vendégek kedvence lett. Szinte napra pontosan másfél évvel később pedig megérkezett a leopárdcsaládba az új kedvenc: 2019. június 11-én ugyanis egy újabb kölyök született.

A kis leopárd hathetesen esett át az első állatorvosi vizsgálatán, így most mutatkozhatott be a nagyvilág számára. Bár a szülőodúját már elhagyta, a látogatók még csak időnként tudják megpillantani a leopárdház üvegfalán át.

A Miskolci Állatkert állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. A Lisszaboni Állatkertben született nőstény a faj európai tenyészprogramjának a koordinátorának ajánlása alapján érkezhetett hozzánk, majd 2015-ben szintén ily módon kaphatott párt a Jászberényi Állatkertből az Assim nevet viselő hím személyében. 2017 decemberében pedig megszületett első kölykük, Touran, aki jelenleg még apjával együtt látható az állatkert leopárdkifutójában, de ő a közeljövőben más állatkertbe fog távozni, hogy ott saját családot alapíthasson. Helyét a családon belül pedig átveheti a legifjabb perzsa leopárd.

Fotó: Veress Tamás – Miskolc Zoo

A kölyköt és anyját az első hetekben gondozói is a lehető legkisebb mértékben zavarták, így azon kívül, hogy a nőstény gondosan neveli és az utód jól fejlődik, minden egyéb fontos információt az állatkert munkatársai is csak ma tudtak meg róla. Például azt, hogy az ivara nőstény. A vizsgálat során megkapta a személyazonosítására szolgáló microchipet, megmértük a súlyát és megkapta a kötelező védőoltásokat.

Fotó: Veress Tamás – Miskolc Zoo

A kölyök mintegy 92 napos vemhességet követően jött a világra a leopárdházba erre a célra behelyezett odú biztonságos rejtekében. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. Hathetes korára azonban már a kölyök is gyakran kimerészkedik az odúból, hogy ismerkedjen a külvilággal. Mivel a leopárdok a természetben magányosan élnek, ahol az apa nem vesz részt a kölykök nevelésében, így az állatkertben is meg kell azt oldani, hogy a kis nőstény nyugodt körülmények között, biztonságban fejlődhessen. Így ő és anyja jelenleg még a leopárdházban élnek, míg napközben az apját és idősebb testvérét, Tourant lehet a kifutóban megtekinteni. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

Forrás: miskolczoo.hu