Tündéri: Ikergidák születtek a Körösvölgyi Állatparkban

0
220 megtekintés
Fotó: Urbancsok Éva - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Úgy tűnik a 2021-es év, az ikerellések éve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában. A korábban született muflon ikerbárányok után most iker őzgidák is világra jöttek a parkban – olvasható a nemzeti park weboldalán

Június 9-én virradóra az állatpark őzkifutójában élő suta ikergidákat ellett, ami a természetben is gyakran előfordul. A gidák ivara eltérő, egyikük suta-, másikuk bakgida. A pettyes kis jövevények az őzkifutó állatházában jöttek világra és jelenleg a kifutó területén, több helyen fekteti el őket a suta. Amíg anyjuk táplálkozik, a gidák a növényzet rejtekében, mozdulatlanul várják, hogy visszatérjen.

Fotó: Urbancsok Éva – kmnp.hu

A természetben járva, ha ilyen gidára bukkanunk semmiképp nem szabad hozzányúlni, akkor sem, ha a közelében egyáltalán nem látunk felnőtt őzsutát.

Fotó: Urbancsok Éva – kmnp.hu

A kicsik közel egy évig követik anyjukat, amíg önállóvá nem válnak. Jellegzetes sípoló hangjuk a nemsokára közeledő szaporodási időszakban a bakok számára is információt hordoz, ugyanis ilyenkor a bak tudhatja, hogy suta tartózkodik gidájával a közelben. Az őz embrionális fejlődése nem folyamatos, emiatt a vemhesség nagyon hosszú, 264-318 nap között változhat. Az őzgidák április és július között jönnek világra.

Fotó: Urbancsok Éva – kmnp.hu

A Körösvölgyi Állatparkban minden látogató meglesheti most a gidák fejlődésének rejtett pillanatait.