Törvényes családtagokká váltak a háziállatok Spanyolországban

0
2 037 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A polgári törvénykönyv reformja kapcsán, Spanyolországban szerda óta hatályos az a törvény, amely az állatok jogi státuszát “tárgyakról” “érzékenységgel felruházott élőlényekre” változtatja – írja a magyarmezogazdasag.hu

Mint írják, a kormányzó baloldali párt által előterjesztett új törvény értelmében a tulajdonosok kötelessége lesz biztosítani az állatok jólétét az egyes fajok sajátosságainak megfelelően.

Ez azt jelenti, hogy a házi kedvencek a családok jogi tagjaivá válnak, és a bíráknak figyelembe kell venniük őket válás, öröklés és gyermekelhelyezés esetén.

A bírónak válás esetén nemcsak a házastársak helyzetének változását és a gyermekek igényeit, hanem a társállatok új igényeit is figyelembe kell venni. Ezen túlmenően a bíróság figyelembe veszi a házastársaknak az állat tartásával és gondozásával kapcsolatos költségekből való részesedését, a vele töltött idő megosztását, és dönt az állat sorsáról, ha a házastársak között nézeteltérés alakul ki, figyelembe véve mind a válófélben lévő házaspár érdekeit, mind az állat jólétét, mondja ki az új törvény.

Fotó: Pixabay

A polgári törvénykönyv reformja szerint a bírák többek között a háziállatokkal való bánásmód szempontjából döntenek majd a kiskorú gyermekek szüleiknél való tartózkodásáról, és

a bíróság például megtagadhatja a gyermekek közös felügyeletét a korábban állatkínzásért elítélt házastárstól.

Az indokolás szerint az állatkínzás a pszichológiai erőszak és a közvetett bántalmazás egyik formájaként alkalmazható a családi környezetben, mind a kiskorúak, mind a partner ellen.

Az állatok a végrendeletekben is szerepelhetnek. Az egyik tulajdonos halála esetén, ha a tulajdonos nem hagy végrendeletet, a bíróság dönt az állat sorsáról, mindig figyelembe véve az állat jólétét. A jelzálogjog reformja szerint a haszonállatok, háziállatok és kedvtelésből tartott állatok nem adhatók jelzálogul, és az új polgári perrendtartási törvény szerint az állatok nem foglalhatók le a tulajdonosok tartozásainak kifizetéseként.

Fotó: Pixabay

A tulajdonosoknak és az állattal együtt élőknek is joguk van büntető kártérítést követelni, ha a háziállat olyan sérülést szenved, amely halálához vagy testi, szellemi egészségének súlyos károsodásához vezet.

Az ellenzéki jobboldali Néppárt (PP) bírálta az új jogszabályt, mivel az egyenlőségjelet tesz a háziállatok és a család többi tagjának, köztük a gyermekeknek a jóléte között.